Цветна салца от манго и авокадо | Alka®

алкални храни салца от манго и авокадо

Алкалните храни са много цветни, красиви и здравословни.

Днес  ще Ви представим Салца от Авокадо и Манго.

Поставена с помощта на пръстен / ринг за салати и десерти, върху свежи листа от зелена салата и поръсена с нежна рукола и подправки тя ще бъде просто прерасна и запомнена!

Салцата е вид сос от испанската и мексиканската кухня. Използва се за предястие или гарнитура към основни ястия или месо и риба.

Основната съставка на салцата са доматите или плодовите сокове, които са богати на витамини и минерали.  витамин C, който е подсилва имунната система и предпазва от инфекции.

Богати на Витамин C са и чушките. Този зеленчук има доказан ефект в борбата с мазнините. Чушките помагат при артрит и намалят риска от онкологични заболявания.

Някои подправки, които могат да се сложат в салцата, притежават лечебни свойства и са богати на полезни вещества. Сред тях са босилекът, магданозът и копърът.

Добре приготвената салца със свежи продукти е изключително полезна!

Продукти за Цветна салца

За салсата:

  • 1 манго
  • 1 авокадо
  • 2 сладки червени чушки
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 супена лъжица сушени листа от кориандър
    (или няколко клончета пресни)
  • няколко листа фино нарязана прясна мента/джоджен

За дресинга:

  •  1 скилидка чесън, стрита или ситно нарязана
  • 2 супени лъжици бял балсамов оцет (ябълков)
  • 3 супени лъжици зехтин
  • щипка черен пипер / сол
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 голяма чаена лъжичка червен пипер
  • щипка кайенски пипер (или чили)

Начин приготвяне

Нарежете всички съставки на кубчета и ги поставете в купа. Разбъркайте внимателно до тяхното смесване. Готовата салца ще подобри вкуса си, ако я поставете на хладно за няколко часа.

bg_BGБългарски