Здравословен алкално-киселинен баланс

Този Alka® съветник ще ви даде информация как да постигнете здравословен рН баланс на базата на обичайното ви хранене в комбинация с добавки за намаляване на киселинността.

Високата киселинност в телесните течности, мускулите, съединителната тъкан, ставите, е до голяма степен резултат от ежедневното консумиране на високо киселинни храни. След преработката на тези храни, в тялото се отделят киселинни отпадъци под формата на пикочна киселина, млечна киселина, оцетна и сярна киселина, танини. Тъй като тялото не е в състояние да се освободи изцяло от повишеното количество киселини, този отпадък се натрупва в него в течна или твърда форма. Колкото повече е той, толкова по-голяма е вероятността от появата и развитието на болести.

Тялото се нуждае от значително количество рН-балансиращи буфери, за да функционира нормално и те могат да бъдат създадени с прилагането на рН- балансираща хранителна диета. За да може храната да осигурява здравословен алкално-киселинен баланс, тя трябва да бъде 80% алкална и 20% кисела. На практика в съвременните условия ние приемаме едва 30-40% алкализиращи храни и над 60% киселинни.

В същото време е важно да се храним разнообразно и пълноценно, защото тялото ни се нуждае от различни хранителни вещества и изключването от диетата ни на определени храни води до възникването на дефицити.

Можем да се храним без риск от недоимък на важни хранителни вещества, като комбинираме 60% алкални и 40% кесели храни и да поддържаме оптимален рН баланс, ако ежедневно прилагаме активно алкализиране.

Намаляването на нивото на киселинност на тялото може да се постигне с употребата на продуктите Alka® от AlkaVitae®. Те неутрализират киселинните отпадъци и ви позволяват да се наслаждаваме на разнообразно и здравословно хранене. 

Препоръки за вашето хранене 

Съвет 1.
Яжте много зеленчуци.
Зеленчуците са много добри за вашето тяло. Те съдържат много органични витамини и алкални минерали. Най- добрият начин е да се приготвят на пара до полу-готовност (al dente) и без да се използва микровълнова фурна.

Съвет 2.
Сведете приема на захари до минимум.
Захарите и особено рафинираната бяла захар са силно окислителни. Ако ги консумирате в прекалено големи количества, това увеличава вероятността от хронично складиране на киселина в тялото ви. Можете да заместите бялата захар с нерафинирана тръстикова захар или с растителния подсладител Стевиа.

Съвет 3.
Приемайте плодове с мярка 
Плодовете съдържат много здравословни вещества като витамини, минерали и фибри, но и много фруктоза, която може също така да образува киселина. Две порции плод на ден са едно разумно количество!

Съвет 5.
Месо и риба с мярка
Месото и по-специално червеното месо, съдържа голямо количество пурини. Това са вещества, което освобождават пикочна киселина. Рибата също съдържа много пурини, което означава, че и тя има окислителен ефект. Рибата обаче съдържа и много добри и важни мазнини. Когато ежедневно активно алкализирате тялото си, е добра идея да консумирате риба веднъж или два пъти седмично. 

Съвет 4.
Избягвайте газираните напитки и подсладените сокове 
Безалкохолните напитки съдържат огромно количество захар - бутилка кола или оранжада съдържа средно 33% захар! И “диетичните” безалкохолни напитки, съдържащи изкуствени подсладители, също са изключително киселинни. В допълнение, когато пиете газирани напитки тялото ви се натоварва от въглеродната киселина, която се добавя за пенливи мехурчета. Пакетираните плодови сокове също са силно киселинни поради начина, по който се произвеждат. Най-добре е да консумирате ръчно или бавно изцедени пресни плодови сокове, в които се запазват всичките органични витамини и минерали. 

 

Списък с алкално-киселинната стойност на храните 

На следващата страница ще намерите общ преглед на различните видове храни. Те са разделени според техните алкализиращ или окислителен ефекти върху тялото. Числото, показано до храната, е индикация за степента, до която всяка храна има киселинно- образуващ (-)или алкализиращ ефект (+), т.е. не е рН стойността на дадената храна. 

Alka® бюлетин

Периодично получавайте Alka® бюлетин. Въведете вашия имейл адрес и изберете каква информация бихте искали да получавате.