Направете поръчка +359 882 435 050

Кандидоза и pH баланс | Alka®

кандидоза и ph

В киселинна или алкална среда се проявява заболяването Кандидоза ?

Темата за киселинността или алкалността, и растежа на кандидозата винаги води до голямо объркване.

Типичното рН на тялото трябва да бъде 7.4 (леко алкално), но има много причини, поради които трябва да направите червата си по-кисели, за да убиете дрождите Кандида.
рН на кръвта трябва да бъде леко алкална, докато храносмилателната система се нуждае от стомашни киселини, за да функционира правилно.

Поддържането на правилното рН в червата е едно от най-важните неща, което можете да направите, за да намалите растежа на Кандида.

Дрождите Кандида харесват алкална среда, която често е причинена от курс на антибиотици или прекалено алкална диета. Една от целите на диетата е да  се възстанови киселинността на червата до правилните нива.

Правилните промени в диетата ви и курса на добри пробиотици ще направят точно това.

Киселинност и алкалност в тялото

Средното рН на кръвта в тялото е между 7.35 и 7.45, което е леко алкално. Въпреки това, различните органи в тялото изискват много различни нива на рН, за да работят ефективно.

Стомаха, например, се нуждае от кисела среда, за да работи правилно. По тази причина там има най-висока киселинност (рН някъде между 2 и 4).

Дебелото черво изисква леко кисела среда, т.е. рН между 5,5 и 7. Дори и в кръвоснабдяването  има вариация – кръвта, която циркулира около стомаха, има по-ниско рН от кръвта в други части на тялото.

Има диети, които специално насърчават алкалността в тялото.  Алкалната диета може да предотврати умората, да ви помогне да отслабнете, да заздравите костите и дори да предотвратите рака.

Има много малко научни изследвания, които подкрепят тези диети и повишаването на рН на кръвта до 7.45 или по-високо може дори да бъде опасно.

Това води до състояние, известно като алкалоза, със симптоми, вариращи от тремор на ръцете до пълни мускулни спазми. Това, което има значение за страдащите от кандидоза, е, че е нужно да регулират алкалната среда в червата си.

Защо растежа на кандидата изисква алкална среда?

Растежът на кандидата зависи от повишената алкалност в червата. Нуждае се от неутрални или алкални условия, за да премине към гъбичната си форма. Ето защо киселинно произвеждащите пробиотици като ацидофилус са толкова ефективни при забавянето на свръхрастежа й.

Храносмилателната ни система е с естествено кисела среда, която ни предпазва от патогени като кандида.

Кандидата не само предпочита алкална (или по-малко кисела) среда,но и допълнително намалява киселинността на червата. Един от страничните продукти на кандидата е амоняк, алкален газ, който се образува, когато дрождите Candida Albicans ферментират захар в червата.

Амонякът увеличава алкалността на храносмилателния  тракт и дори е установено, че насърчава растежа на други дрожди.
Киселинната среда в стомаха и червата е изключително важна – първата ни защита срещу патогени, които влизат в храносмилателната система.

Проучване от 2001 г. установи, че „ лауриновата киселина убива Candida Albicans и следователно може да бъде полезна за лечение на инфекции, причинени от този патоген“.

Освен това, един от най-популярните и ефективни противогъбични средства за растежа на кандидата всъщност е каприловата киселина. Проучванията показват, че кокосовото масло, което съдържа каприлова киселина и лауринова киселина, е друго ефективно противогъбично средство.

Това ни води към друга много важна част от лечението с кандида: пробиотици. Една от причините, поради които пробиотиците са толкова ефективни при лечението на кандида е, че те произвеждат малки количества млечна и оцетна киселина.

Това помага да се ребалансира рН в червата и да се възстанови киселинността, която е необходима за ограничаване на растежа на кандидата.

Всъщност една от най-честите причини, поради които се случва свръхрастеж на кандида, е, че курсът на антибиотици убива бактериите, произвеждащи киселини в стомаха, като по този начин околната среда става твърде алкална и позволява на кандидата да процъфтява.

 

Как червата могат да станат твърде алкални?

Има няколко причини, поради които червата стават твърде алкални.  Основната причина за растежа на кандидата са антибиотиците, които за съжаление са надценени в наши дни.

Когато антибиотиците убият добрите бактерии в червата, те не само намаляват конкуренцията на дрождите кандида,но и унищожават един от източниците на стомашна киселина.

Тези приятелски бактерии произвеждат малки количества млечна киселина и оцетна киселина, които спомагат за запазване на киселинността на стомаха.

Когато ги убият антибиотиците, червата стават по-малко кисели, по-алкални и създават перфектната среда на кандидата да расте.

Диетата с плодове  също може да бъде фактор. Повечето плодове са много алкални, така че яденето на прекалено много от тях води до излишна алкалност в стомаха.

Има и друга причина да бъдете внимателни с приема на плодове, разбира се – плодовете съдържат големи количества захар, които подхранват растежа на кандидата.

Има още една причина за понижената киселинност на червата, която не е резултат от диетата. Факт е, че стомашната киселинност всъщност намалява с възрастта, така че когато остареем, ставаме по-податливи на растежа на кандида.

Едно проучване показва, че секрецията на стомашната киселина се забавя от почти 180 мг. / час при 11-20 годишни деца до 50 мг. / час при 60-70 годишните. Това е спад от почти 70%.

Как можете да възстановите киселинността на червата?

Едно от най-очевидните неща, които можете да направите, за да поддържате киселинността на червата, е да приемате антибиотици само при необходимост.Ако трябва да продължите с курс на антибиотици, приемането на пробиотични добавки в същото време ще ви помогне да поддържате баланса на чревната флора и да предпазите стомаха да стане твърде алкален.

Всъщност приемането на пробиотици е един от най-добрите начини за възстановяване на нормалната киселинност на червата. “Добрите” бактерии в пробиотиците отделят малки количества млечна киселина и оцетна киселина, които помагат за достигане на рН в стомаха и червата до нормални нива.

Има витамини, които могат да спомогнат за поддържането на балансирано рН на чревната система. Витамин С е известен още като аскорбинова киселина и също е отлична добавка за усилване на надбъбречните жлези и имунната система.

Можете да приемате витамин С в доста големи количества и това е много полезно допълнение към плана за лечение на кандидата. Витамин В (по-конкретно В6 и В12) помага при производството на солна киселина в червата.

Диетата е изключително важна за лечението на кандидата и трябва да се приемат пробиотични храни като кефир и кисело мляко. Добрите бактерии, открити в тези пробиотични храни, отделят млечна киселина и оцетна киселина в червата, повишавайки киселинността.
И накрая, изключително важно е да се избягва всичко, което намалява киселинността на червата за да може да се намали растежа на кандида дрождите.