Витамин B12 и веганството | Alka®

Витамин B12 и веганството

В12 е незаменим за паметта, тялото и битката срещу стреса, а организмът ни не може да си го набавя сам.

За да имаме здрвословно алкално киселинно равновесие в организма е важно да имаме правилно изграден хранителен режим и начин на живто.  Съществена особеност за това е ролята на витамините и минерали.

Дефицитът на витамин В12 е често срещан проблем, от който мнозина страдат, но малцина подозират.

Признаците, че нещо не е точно както трябва, са много.

  • отпадналост
  • умора
  • забелязвате яркочервено оцветяване и изглаждане на езика
  • изтръпване и скованост на ръцете и краката
  • депресия
  • спад в концентрацията
  • намаляване на паметта,

Ако се чувствате тези симптоми е възможно да страдате от проблема на В12-дефицитна, наричана също и мегалобластна анемия.

Мегабластер

В никакъв случай проблемът не бива да бъде подценяван, защото последиците от него стават сериозни.

  1. Понякога нарушава процесите на кръвотворене, нанася поражения на нервната и храносмилателната система.
  2. Причинява дегенерация на задните и странични стълбове на гръбначния мозък, а това води дори до парализа.
  3. Вреди и на храносмилателния тракт със загуба на апетит, нарушава моториката на стомаха и червата.

Организмът ни се нуждае от В12 за изграждането на кръвни клетки и за добрата работа на нервната система.

Необходим е за нормалното производство и функциониране на червените кръвни телца (еритроцитите), за поддържане на здравето на нервните влакна и тяхната проводимост, което е важно за работата на скелетната мускулатура.

В12, подобно на  си от групата В, помага и за синтеза на протеини и енергия. Участва в редица ензимни системи.

Други важни негови функции са свързани с обмяната на белтъчини и въглехидрати, със синтеза на амино и нуклеинови киселини, спомага за увеличаване на запасите от гликоген в черния дроб, а също и активно участва в процесите на трансметилиране -задържането на метиловите групи в организма.

Защо те са важни?

Ние остаряваме, защото се деметилираме – тези групи намаляват, а витамин В12 участва в преноса им в нашия организъм

Къде се съдържа витамин B12

Научно изследване,  показва, че ниското ниво на витамин В12 се отразява на когнитивните възможности.

Наблюдението на хората над 65 г. показало, че има пряка връзка между недостига му и когнитивния дефицит, който често води до деменция. Доброволци, участвали в експеримента, казват, че след приема на В12 се чувстват значително по-добре както психически, така и физически. Проблемът при по-възрастните е, че с годините витаминът се усвоява все по трудно поради измененията в храносмилането.

В12 се съдържа предимно в животинските продукти – месо, черен дроб, бъбреци, сърце, риба, мляко, сирене, извара, яйца. В по-малки количества го има и в кои растителни храни – цвекло, гъби, ягоди, лук, касис и др.

За разлика от другите витамини от своята група В12 напълно липсва в тестените храни.

Ето защо доста по-често проблемът се появява при хората, изоставили месото. На пръв поглед В12 ни е необходим в малки количества и имаме резерв за относително дълго време.

Нуждите са различни в зависимост от възрастта. Той се натрупва в черния ни дроб и докато се храним разнообразно, имаме запаси за 1-2 години, след това нивото му започва да спада.

Така, ако става дума за пости или диета, няма да се появят проблеми, особеният риск идва след дълго време на вегетарианско и особено – на веганско хранене, без да се вземат добавки.

След себе си това води до нарушаване на синтеза на мускулна маса и на пълноценния белтък, намаляват калцият и желязото.

Проблемът е в това, че за разлика от тревопасните животни, които синтезират В12 в телата си, ние сме зависими от приемането му с храната.

Понякога, kakmo стана ясно, това просто не е възможно и тогава на преден план излизат други варианти – прием на хранителни добавки или, в по-напредналите стадии на дефицит – и инжекции с В12.

Застрашени се оказват не само спазващите стриктна веганска диета – до него могат да доведат и заболявания на храносмилателната система, които затрудняват усвояването. По-високи са нуждите от витамина при прекаляване с алкохол, а също и по време на бременност.

Хората, страдащи от диабет, също имат дефицит на витамини от групата В, включително на В12, като това води до развитие на невропатия, най-често на периферните нерви.

Рискът при диабетноболните е голям, защото освен болестта някои от най-често използваните медикаменти, предписвани на диабетици, причиняват дефицит на В12. Ето защо е добре те да го приемат допълнително.

Логично е да се помисли, че нещата не са чак толкова различни и при нас, хората. Затова за майките е важно да си набавят всички необходими вещества по време на бременността. Например при веганките незаменимите за нашия организъм аминокиселини могат да дойдат от киноата. За набавяне на пълноценен белтък могат да се комбинират два непълноценни – зърнени храни с ядки или бобови.

Суперхраната Alka Greens ни доставя витамини от групата B и минерали в нужните количества, за да се поддържаме здрави и жизнени

Същите правила важат и за споменатия В12 -особено за хората, които не приемат месо, млечни продукти и яйца.

Хранителната добавка Alka® Greens съдържа голямо разнообразие от зеленчуци, плодове, кълнове, екстракти от билки и цветен прашец, както и фибри, ензими, витамини В комплекс от кълнове на киноа и пробиотични култури (lactobacillus), устойчиви на стомашната киселина
Хранителната добавка Alka® Greens съдържа голямо разнообразие от зеленчуци, плодове, кълнове, екстракти от билки и цветен прашец, както и фибри, ензими, витамини В комплекс от кълнове на киноа и пробиотични култури (lactobacillus), устойчиви на стомашната киселина