Омега З мастните киселини | Alka®

Омега 3 добрите мазнини

Ползи от Омега 3 в алкална диета

Ненаситените мазнини се делят на два подвида. В групата на полиненаситените мастни киселини попадат омега-3 и омега-6.

Първите си набавяме най вече от риба, стриди, ленено, соево или репично масло, а вторите – от слънчогледовото и царевичното олио.

Най-дефицитни в днешното ни меню са веществата в групата на омега 3 и по-конкретно АЛА (алфа линоленовата киселина) и ДХА (докозахексановата киселина).

Човешкият организъм може да преобразува АЛА в ДХА. АЛА не се синтезира в организма и може де бъде набавена само отвън, чрез храната. Тя е основен градивен елемент на клетъчните мембрани, включително на кръвоносните съдове и мозъка.

Препоръчва се при атеросклеротични плаки, повишена киселинност на организма, повишен лош холестерол, възпаления (особено ставни), нарушена обмяна на веществата, повишено тегло.

Освен че прочистват плаките и пазят от остеопороза, веществата работят и като природни антидепресанти

Причината е, че въздействат на връзките между мозъчните ни клетки. Много учени са убедени, че между депресията и степента на усвояване на омега-3 от тялото има сериозна връзка.

Затова е препоръчително да консумираме поне 2 порции риба седмично. Съдържанието на омега 3 е много по-високо в хищните видове. Подходящият баланс между основните групи мазнини е в основата на здравословния начин на живот, доказват учените. Съотношение между омега 6 и омега 3 през последните 200 години се е променило значително – от 1,5:1 до 16:1 в полза на омега-в. И така, ако се загледаме в достиженията на науката, ще видим, че понякога те просто потвърждават добре познатите истини.

Ако спазваме алкална диета с какво се храним и акцентираме на алкализирващите храни и рибата и ядките за сметка на тежките, бързи храни, ще бъдем поздрави, с тонус и добро настроение.

Храните, богати на омега-3 мастни киселини, предпазват кожата от изсушавана и възпаления

Средиземноморската диета на хранене предпазва повече от сърдечносъдови заболявания, отколкото спазването на диетите, разчитащи на по-малко мазнини, показват клиничните проучвания.

Омега З мастните киселини са тайната на средиземноморското дълголетие; правят ни умни и ни пазят от инфаркт

Дълги векове за учените било загадка на какво се дължи големият брой столетници в средиземноморските страни.

Отговорът става ясен едва през 80-те години на миналия век-разковничето вероятно е голямото количество морски продукти в менюто, които доставят на организма жизнено необходимите омега 3 мастни киселини.

  • Те прочистват плаките в кръвоносните съдове, с което намаляват опасността от едни от най-смъртоносните здравни проблеми – сърдечните и мозъчни удари.
  • Омега 3 са задължителна част от балансираната диета, която може да задържи теглото на всеки в рамките на нормата. Най-общо мазнините, които приемаме с храната си, се делят на два вида – наситени и ненаситени. Първите включват почти всичко с животински произход -маслото, свинската мас, сланината и т.н.

През последните десетилетия именно те са се превърнали в основна част от храната ни. Прекаляването с тях увеличава лошия холестерол, а с това и проблемите за сърдечносъдовата система.

Човешкият организъм се нуждае от различни видове мазнини. Ако се храним правилно и водим здравословен начин на живот, той успешно ще ги балансира чрез вътрешни механизми.

За съжаление стресът и динамиката на забързаното ежедневие ни насочват към бързата храна, бедна на витамини, минерали и фибри, но пълна с наситени мазнини и консерванти В същото време приемаме все по-малко от полезните. сред които е и омега-3.

Мнозина си спомнят задължителните за всяко дете капсулки рибено масло. Последните изследвания доказват колко полезно е то срещу различни проблеми. И причината е именно в омега-3.